Każdy z nas ma czasem ochotę na słodkie, jednak często boimy się ulec pokusie, zwłaszcza gdy dbamy o swoje zdrowie i sylwetkę. Co ciekawe, słodkie, a przy okazji smaczne potrawy wcale nie muszą być niezdrowe. Pasty orzechowe to idealny produkt do stworzenia pysznego śniadania, deseru, czy nawet kolacji.

Jak orzechy wpływają na nasze zdrowie?

Wiele osób patrzy na kaloryczność past orzechowych i dziwi się, dlaczego produkt wysokokaloryczny ma być zdrowy. Spora ilość kalorii, która pojawia się na opakowaniach past orzechowych, wynika z faktu, iż orzechy są cennym źródłem zdrowych tłuszczy, a 1g tłuszczu dostarcza nam 9 kalorii. Orzechy są również źródłem białka, więc powinny być nieodłącznym elementem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Ponadto pasty orzechowe zawierają wiele drogocennych witamin, przede wszystkim witaminy E oraz witamin z grupy B. 

Przykładowe posiłki z wykorzystaniem pasty orzechowej

Owsianki stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne, potrafią wyglądać bardzo estetycznie, więc królują na kulinarnych Instagramach. Równie często w mediach społecznościowych widujemy góry naleśników, a także kolorowe koktajle odżywcze. Do stworzenia właśnie takich dań możemy wykorzystać pasty orzechowe. Produkty te mogą mieć zupełnie odmienny smak – w zależności od zawartości danego rodzaju orzecha, jedne są bardziej słone, a inne słodkie. 

Wytrawne naleśniki

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie śniadania, wówczas możemy postawić na klasyczne naleśniki, które posmarujemy pastą orzechową z orzechów włoskich. Ten rodzaj pasty możemy wykorzystać nawet na kanapkach, czy w połączeniu z waflami ryżowymi lub pitą. 

Słodziutka owsianka

Owsianka na śniadanie to znakomity pomysł, ponieważ płatki owsiane dostarczają nam spore ilości błonnika, które odpowiadają za sytość po posiłku. Gdy skończymy „układać” naszą potrawę, wówczas na koniec możemy udekorować ją łyżką pasty orzechowej z nerkowców, która po wymieszaniu z płatkami i owocami, nabierze bardzo oryginalnego smaku. 

Posiłek w formie koktajlu

Wiele osób uwielbia płynne posiłki, ponieważ łatwo je zrobić i są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Zazwyczaj bazujemy tutaj na produktach białkowych i owocach, lecz warto również pamiętać o tłuszczach. Pasta migdałowa świetnie sprawdzi się w przypadku tego posiłku.

Podsumowując, pasty orzechowe możemy dodawać do wielu potraw, zwłaszcza do deserów. Pasty dosłownie rozpływają się w ustach i nadają daniu bardzo oryginalny smak. Pasta orzechowa jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, więc każdy powinien mieć ją w swojej szafce.

https://www.wieruszow.info.pl/pistacjowa-miazga-pasta-maslo/