
Wszystko, co musisz wiedzieć o oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczy roślinnych wykorzystywanych w Polsce. Początkowo produkowany przez Anglików, jednak bardziej doceniony przez Rosjan. Może być rafinowany, czyli tłoczony na ciepło lub nierafinowany – tłoczony na zimno. W nierafinowanych olejach słonecznikowych znajduje się o wiele więcej substancji odżywczych, zwłaszcza beta karotenu. Także smak i zapach są bardziej wyraziste niż w oleju rafinowanym.
Właściwości oleju słonecznikowego
Olej tłoczony z nasion słonecznika ma największą zawartość witaminy E spośród wszystkich olei. Posiada właściwości zmiękczające oraz antyoksydacyjne. Jest jednym ze źródeł fitosteroli, której zażywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także zapobiec rozwojowi miażdżycy. Jego regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy. Jest polecany osobom borykającym się z problemami dermatologicznymi, mającymi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czy też zaburzenia czynności serca. Olej ten pomaga również oczyścić organizm z toksyn oraz zmniejsza bóle głowy.
Ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, a bardzo małą kwasów z rodziny omega-3. Proporcje te są niekorzystne dla zdrowia. Mogą doprowadzić m.in. do rozwoju depresji. Dlatego też należy go ograniczyć lub łączyć z olejem lnianym czy rzepakowym.
Zastosowanie oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy znajduje oczywiście zastosowanie w kuchni, ale także w kosmetyce.
Jeśli mowa o kuchni, to zalecane jest stosowanie go na zimno. Dzieje się tak, ponieważ olej ten posiada dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem ciepła rozkładają się na substancje niebezpieczne dla naszego zdrowia, m.in. rakotwórcze. Jest dobrym pomysłem na zrobienie na jego bazie domowego majonezu.
Olej słonecznikowy idealnie nadaje się jako kosmetyk do stosowania do ciała czy włosów. Nie zawiera żadnych sztucznych aromatów i barwników. Przy regularnym użyciu skóra staje się elastyczna, nawilżona i gładka. Stosuje się go do produkcji maseczek, olejków do kąpieli, odżywek itp. Pomaga również w walce z trądzikiem i zmniejsza wydzielanie sebum. Najbardziej sprawdza się przy włosach wysokoporowatych. Nadaje im blasku, a także je wzmacnia i chroni przed działaniem UV.
Przechowywanie oleju z nasion słonecznika
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno nierafinowany przechowuje się w zaciemnionym pomieszczeniu, gdzie temperatura powinna wynosić 5-10ºC. Trzyma się go w ciemnej, szklanej butelce. Jego termin ważności upływa po 3-6 miesiącach. Przy oleju tłoczonym na ciepło okres ten jest troszkę dłuższy.
Nie tylko olej słonecznikowy, ale oleje z nasion chia, konopne czy z czarnuszki obecnie są bardzo popularne. Oleje zimno tłoczone są wykorzystywane zarówno jako wzbogacenie naszej diety jak i kosmetologii. Bardzo popularna staje się również marihuana. Na https://mrseed.pl/pol_m_Nasiona-marihuany_Indica-131.html można nawet kupić nasiona. A takich sklepów powstaje coraz więcej.
Oleje zimnotłoczone od jakiegoś czasu są znów polecane. Warto jednak sprawdzać, czy są na pewno ekologiczne. Ogólnie warto zwracać uwagę na to, co jemy. Na https://ekoaleja.eu/pol_m_Zywnosc_Makarony_Makaron-durum-841.html jest też dostępna dość duża oferta na ekologiczne makarony i inne produkty spożywcze. Które na pewno są zdrowe.